top of page

Calendari d'activitats.

Catalunya-Espanya, diàlegs (im)possibles?

 

 

III Jornades experiencials de diàlegs psicopolítics

 

Organitzades per l’Associació Cultural Casa Orlandai i promogudes per “Espais de Pensament”

 

divendres 14 i dissabte 15 de setembre de 2018

​

​

​

Es diu que després de la tempesta ve la calma, però es fa difícil albirar, certament, quan aquesta calma és l’anunci d’altres tempestats.

​

Aquests darrers mesos sembla que assistim a una certa calma, o suposada normalització, ja que s’estan succeint diferents canvis polítics de tot ordre (formació de nous governs a Catalunya i a Espanya, retirada del 155, etc.) i apel·lacions diverses a “desescalar” el conflicte i al diàleg.

​

Malgrat tot, sembla que el mar de fons continua i s’expressa per noves vies (polèmiques sobre els llaços grocs, agressions diverses, etc.), explicitant-se també certs conflictes entre les forces polítiques.

​

Probablement estem assistint a un cert estancament de posicions entre els grans grups confrontats. Quan uns esdeveniments desperten emocions i sentiments tant intensos, que son associats en el record i en la fantasia a fets passats, transmesos a traves de generacions, esdeveniments nous poden tornar a suscitar aquesta mateixa intensitat emocional.

​

Sembla, doncs, que les vies de diàleg i de trobada amb l'altre, tant pel que fa als actors polítics com en la societat, estan tenyides pels estereotips, els retrets i, tot sovint, per la negació d’aquest altre.

​

A Espais de Pensament entenem que sense encarar els conflictes de fons, no sempre clarament conscients, entre grans grups ­-conflictes que en gran mesura remeten a les vivències i percepcions de les identitats d’aquests, a les pèrdues reals o fantasiejades i als dols no elaborats- difícilment podem trobar camins que menin a la convivència, al respecte i a la dignitat.

​

I aquests camins requereixen de la persistència, la tolerància i l’elaboració del que sentim en aquests moments.

Després de les II Jornades celebrades el mes d’abril passat, sota el tema “Experiències emocionals i exploració de sentits compartits del conflicte actual Catalunya-Espanya”, Espais de Pensament i la Casa Orlandai convoquen una nova trobada per explorar els aspectes menys conscients de les nostres opcions col·lectives. Aquests aspectes són sovint qualificats de no racionals, emocionals i són exclosos del pensament explícit. Nosaltres, en canvi,  pensem que és molt important identificar-los, mirar d’entendre’ls, ser-ne profundament conscients i treballar-los perquè veiem que juguen un paper clau en el comportament col·lectiu.

​

Aquesta vegada, proposem reflexionar sobre les (im)possibilitats del diàleg en uns marcs de confrontació, explícits i implícits; fent-ho cadascú des de la seva experiència, del seu sentit de pertinença i dels seus sentiments. Creiem que aquest treball hauria de fer més fàcil la comprensió d’allò viscut i sobretot hauria d’ajudar-nos a situar-nos de manera conscient davant dels grups als quals pertanyem i en relació als conflictes que inevitablement generem.

De manera concisa, la tasca que ens proposem consisteix a:

 

 

Explorar i reflexionar sobre les (im)possibilitats del diàleg en el marc del conflicte actual Catalunya-Espanya

 

 

Mètode de treball

​

  • Durant les sessions treballarem a partir de la interacció entre els participants i no a partir d’exposicions teòriques.

  • Treballarem amb diferents tipus de sessions grupals, unes de més experiencials, centrades en allò que succeeix durant la sessió, i d’altres orientades a la reflexió i a la possible aplicació a la nostra vida del que hem après en les jornades.

  • Les eines per fer la tasca són el treball de cadascú sobre la seva pròpia experiència, les interaccions que es produeixin en les sessions, les metàfores utilitzades i la interpretació d’allò que està passant en els grups.

  • El rol dels consultors-facilitadors (Oriol Ramis, Eulàlia Masachs, Pau Farràs, Iñigo Retolaza, Mar Deus i Marcel Cirera) és el de recordar la tasca, aportar interpretacions, identificar aspectes del funcionament grupal que ajudin en la tasca i vetllar pels límits.

​

 

Horaris, dates i lloc

​

Les jornades es realitzaran durant la tarda del divendres 14 de setembre i el matí del dissabte 15 de setembre de 2018, a la Casa Orlandai, C. Jaume Piquet, 23 - 08017 Barcelona.

L'horari serà el següent:

  • Divendres, 14 de setembre, de 17 h a 21 h (la recepció dels participants s’iniciarà a les 17h fins a cinc minuts abans de l’inici de la jornada, que començarà puntualment a les 17,30h)

  • Dissabte, 15 de setembre, de 10,15 a 13,50 h

 

​

Inscripcions

​

La participació és limitada a 20 persones i implica la participació tant el divendres com el dissabte. Cal inscripció prèvia enviant un correu a  espaisdepensament@gmail.com (indicant nom, edat, gènere i professió). L'acceptació de les inscripcions es farà d'acord amb l'ordre en què aquestes arribin. El període d’inscripció s’obrirà el dia 1 d'agost  i finalitzarà dos dies abans de l'inici de la primera jornada. El cost de la inscripció es de 5€ que es farà efectiu en el moment de la recepció dels participants.

 

​

Informació

​

Per a més informació, podeu contactar amb: espaisdepensament@gmail.com, o consultar el web: http://espaisdepensament.wix.com/espais-de-pensament o el programa d’activitats de Casa Orlandai.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Una mirada cap endins: Vivències i sentits compartits del conflicte actual Catalunya-Espanya

Jornada de reflexió sobre les experiències viscudes des de l’1 d’octubre fins ara

Vilassar de Dalt, 14 de juliol de 2018

D’un temps ençà, i concretament des de l'1 d´Octubre, hem vist com en el nostre entorn s’anaven succeint de forma accelerada conflictes i canvis polítics que tensionaven progressivament les relacions Catalunya-Espanya, les relacions entre els aparells de l’estat i la ciutadania, entre les forces polítiques, i cada vegada més entre les diferents visions al si de la mateixa ciutadania.

​

Hem viscut i estem veient, en el nostre dia a dia, com les il·lusions i esperances expressades d'una bona part de catalans es confronten amb les conviccions, el silenci i fins i tot el rebuig d'una altra part de catalans i d'una gran majoria d'espanyols, emergint cada vegada més un clima social de malestar, pors, ràbia, incertesa i desorientació , afectant de diverses maneres l’estat d’ànim de molta gent en la seva vida quotidiana.

​

Quan grans col·lectius o grups humans entrem en conflicte, les vies tradicionals de l’acció política es veuen fortament limitades i tendeixen a enquistar-se en la confrontació. Els grups en conflicte apel·lem, de manera conscient i sobretot inconscient, a la identitat, a la història i, sovint, actualitzem i revivim velles ferides compartides que reforcen el sentit de pertinença.

​

Nosaltres, “Espais de Pensament”, considerem que és molt important identificar aquells aspectes emocionals i menys conscients, mirar-los de cara, intentar d’entendre’ls i treballar-los perquè entenem que juguen un paper clau en el comportament col·lectiu. Més encara, l’efectivitat de l’acció política, com qualsevol acció humana, ve molt determinada per la capacitat d’entendre’ns millor.

​

D'acord amb aquest enfocament, hem dissenyat una Jornada que ens permeti explorar, d'una banda, els aspectes més inconscients que trobem en el nostre món mental i fer sentit del conflicte que es viu a Catalunya en relació a Espanya i, d'una altra, com influïm i som influïts pel funcionament dels diferents grups confrontats.

​

En aquesta situació es fa necessari entendre els sentits i les passions en joc, necessitem l’escolta i la comprensió de tots, per tal de donar suport al nostre apoderament individual i col·lectiu.

​

Per aquests motius hem dissenyat una per reflexionar i mirar de cara aquestes vivències compartides. La tasca que ens proposem consisteix a:

​

​

​

Compartir i reflexionar col·lectivament sobre les vivències recents, personals i col·lectives que, de fons, donen sentit i ens poden explicar el nostre estat d’ànim en la situació actual.

​

​

​

​

Mètode de treball de la Jornada

​

El mètode de treball és la interacció en grups, a través de les reflexions compartides de cadascú sobre la pròpia experiència viscuda.
​
Treballarem a partir de les aportacions individuals i col·lectives sobre l’experiència, les interaccions que es produeixin en les sessions, les metàfores utilitzades i la interpretació d’allò que està passant en els grups
​
Les diferents sessions de treball comptaran amb l’ajuda de persones que actuaran com a facilitadors. El rol dels facilitadors (Oriol Ramis, Pau Farràs, Francesc Coloma i Marcel Cirera) consisteix en identificar aspectes del funcionament grupal que ajudin en la tasca, tenir cura i vetllar pels límits de la mateixa.
​
​

Data i horaris

 

La Jornada tindrà lloc el dissabte 14 de juliol de 9,45 a 14h.

 

Local: Casal Piferrer (Vilassar de Dalt)

​

​

9.45 - 10.00 h:  Acollida dels participants

 

10.00 - 10.20 h:  Sessió plenària d'obertura (20’) 

 

10.20 - 11,10 h:  Iª Sessió en grup petit (grup A i grup B) (50')

 

11.10 - 11.55 h:  Iª Sessió conjunta intergrupal (45’) 

 

11.55 - 12,05 h:  Pausa (10’)

 

12.05 - 12.55 h:  IIª Sessió en grup petit (grup A i grup B) (50')

 

12.55 - 13.40 h:  IIª Sessió conjunta intergrupal (45’) 

 

13.40 - 14.00 h:  Sessió plenària final (20’)

​

​

​

Inscripcions

​

La participació és limitada a 20 persones i implica l’assistència a tota la Jornada.

 

Cal inscripció prèvia, enviant un email a espaisdepensament@gmail.com indicant nom i cognom, edat, gènere i professió.

 

El cost de la inscripció es de 5€, que es faran efectius abans de l’inici de la sessió, durant l’acollida dels participants.

 

L'acceptació de les inscripcions es farà d'acord amb l'ordre en què aquestes arribin. El període d’inscripció s’obrirà el dia 27 de juny i finalitzarà un dia abans de l'inici de la Jornada.

 

​

Informació i organització

 

Per a més informació podeu contactar amb: espaisdepensament@gmail.com o consultar el web: http://espaisdepensament.wix.com/espais-de-pensament

 

Organitza: “Espais de Pensament”

​

​

Experiències emocionals i exploració de sentits compartits del conflicte actual Catalunya-Espanya

II Jornada experiencial i de reflexió

​

Organitzada per l’Associació cultural Casa Orlandai i promoguda per “Espais de Pensament”

D'ençà de l'1 d´Octubre, i probablement d'abans, hem vist com les il·lusions i esperances d'una bona part de catalans convivien amb el silenci i el rebuig d'una altra part de catalans i d'una gran majoria d'espanyols, emergint cada vegada més sentiments de malestar, ansietats i pors, en un marc polític d'intervenció de la Generalitat (aplicació del 155, empresonaments, judicialització política, etc.) i d'una certa confrontació, a vegades explicita, en la societat civil.

Actualment, la polarització i la hostilitat d’aquesta situació és present, directe o indirectament, en els diferents àmbits de la vida quotidiana de moltes persones a Catalunya. La incertesa sobre un futur immediat i els neguits diversos semblen ser el pa de cada dia pera molts.

​

Quan grans col·lectius o grups humans entrem en conflicte, les vies tradicionals de l’acció política es veuen fortament limitades i tendeixen a enquistar-se en la confrontació. Els grups en conflicte apel·lem, de manera conscient i sobretot inconscient, a la identitat, a la història i, sovint, actualitzem i revivim velles ferides compartides que reforcen el sentit de pertinença.

​

A donem importància a allò que és emocional en la manera de funcionar dels grups humans, tot i sabent que normalment és un aspecte que s’intueix però no es vol reconèixer. Els aspectes menys conscients de les nostres opcions col·lectives, il·lusions i esperances, sovint són qualificats d’irracionals o “màgics” i són exclosos del pensament explícit.

Però, quan la política es redueix a la força, a la imposició o a la negació de l’altre, tenim dos camins l’exclusió i l’enquistament en la barbàrie o la tolerància i persistència en la recerca de sentits compartits.

​

Nosaltres, pensem que és molt important identificar aquells aspectes emocionals i menys conscients, mirar-los de cara, intentar d’entendre’ls i treballar-los perquè entenem que juguen un paper clau en el comportament col·lectiu. Més encara, l’efectivitat de l’acció política, com qualsevol acció humana, ve molt determinada per la capacitat d’entendre’ns millor.

​

D'acord amb aquest enfocament, hem dissenyat unes Jornades que ens permetin explorar, d'una banda, els aspectes més inconscients que trobem en el nostre món mental i fer sentit del conflicte que es viu a Catalunya en relació a Espanya i, d'una altra, com influïm i som influïts pel funcionament dels diferents grups confrontats.

Allò que ens mou és entendre'ns millor, sabent que som lluny de la comprensió total.

De manera concisa, la tasca que ens proposem consisteix a:

 

 

Explorar i reflexionar sobre les vivències personals i col·lectives que, de fons, donen sentit i ens poden explicar el conflicte Catalunya-Espanya avui.

​

Jornades i mètode de treball

​

Jornada experiencial, dia 20 d’Abril

​

  • Durant les sessions treballarem a partir de la interacció entre els participants i no a partir d’exposicions teòriques.

  • Les eines per a fer la tasca són la reflexió de cadascú sobre la pròpia experiència, les interaccions que es produeixin en les sessions, les metàfores utilitzades i la interpretació d’allò que està passant en els grups.

  • El rol dels consultors és el de recordar la tasca, subministrar interpretacions, identificar aspectes del funcionament grupal que ajudin en la tasca i vetllar pels límits.

  • ​

Jornada de reflexió i diàleg, dia 21

​

  • Sessió de contrast i intervisió de la sessió del dia 20. Amb la participació del Dr. J. Oriol Esteve, psicoanalista, expert en el funcionament grupal

  • Sessió de diàleg sobre l’experiència grupal en situacions de conflicte amb la participació de Iñigo Retolaza de MemoriaLab, protagonistes d’iniciatives similars al País Basc

 

Horaris, dates i lloc

​

La Jornades es realitzaran durant la tarda del divendres 20 d’Abril el matí del dissabte 21 d’Abril de 2018, a la Casa Orlandai, C. Jaume Piquet, 23 - 08017 Barcelona.

​

L'horari serà el següent:

​

  • Jornada experiencial: divendres 20 d’Abril de 17,30 h a 21 h (la recepció dels participants s’iniciarà a les 17.00 fins a cinc minuts abans de l’inici de la Jornada)

  • Jornada de reflexió i diàleg: dissabte 21 d’Abril de 9.45 a 13.45 h

 

Inscripcions

​

La participació és limitada a 20 participants i implica la participació tant el divendres com el dissabte. Cal inscripció prèvia a la Casa Orlandai (www.casaorlandai.cat). L'acceptació de les inscripcions es farà d'acord amb l'ordre en què aquestes arribin. El període d’inscripció s’obrirà el dia 3 d’abril i finalitzarà dos dies abans de l'inici de la Jornada (https://inscripcions.casaorlandai.cat/MiramModular/buscador/buscador.jsp?g=1&c=46&t=CE&f=TS)

​

​Informació

​

Per més informació, podeu contactar amb: espaisdepensament@gmail.com

o consultar el web: http://espaisdepensament.wix.com/espais-de-pensament o el programa d’activitats de Casa Orlandai

​​​​

bottom of page