top of page

Article destacat.

Conjectures sobre la necessària reparació del vincle grupal

Mirar i posar l'accent en els vincles grupals afectius és al meu entendre una necessitat més que urgent avui dia, una necessitat per a tots, doncs, amb freqüència prevalen tendències a la desvinculació amb l'altre, tancant-nos en un reducte individualitzant, per així, suposadament, evitar malestars diversos, la incertesa actual i l'acceleració quotidiana. Al seu torn, aquesta desvinculació ens ennuvola la vista amb un ensomni de comoditats i capacitats il·limitades a l’abast de la mà amb un sol clic.

Dir que les dinàmiques socials, de tot tipus, afecten al nostre benestar com a subjectes és gairebé una obvietat i alhora alguna cosa massa negligida, o això és el que sembla, quan observem certs fenòmens socials molt actuals, com per exemple el populisme creixent (versió Trump, etc.), la xenofòbia rampant de molts europeus, o les recents i desgraciades migracions i deportacions de les persones “sense res”, miralls de la por i de l'estupor davant la barbàrie diplomàtica.

Quin/s tipus de subjecte/s socials s'estan construint en aquests marcs i contextos?

La negligència d’allò vincular és una negligència del reconeixement de l'altre, del diferent, (negligència de la solidaritat), una negligència en absolut ingènua o fortuïta sinó interessada i promoguda pels poders i institucions regnants, per les seves estratègies polítiques i de domini per tal de mantenir i incrementar les dosis de cobdícia i vanitat insaciables al preu que sigui, per tal que continuï dansant la lògica maníaca i destructiva del més i més benefici.

 

Amb massa freqüència aquestes actituds són legitimades des de diverses posicions polítiques, econòmiques, científiques (ex. la moda de la causalitat genètica, etc.) i convenientment amplificades per l'ànsia de espectacle (Tot per l'audiència!) de certs mitjans de “comunicació” (millor dit, mitjans de propaganda directa o subtil), tant en les seves graelles “informatives” com en les d’“entreteniment”.

Per a això una de les “armes” més utilitzades és la imposició, difusió i propagació de la por, de polítiques de la por que es funden en: el terror directe o amenaçador (poder armamentístic, deportacions, exclusions, etc.); la promoció de la submissió complaent (estratègies de seducció narcisista i omnipotent, etc.); la capil·laritat social de la por a través dels més diversos àmbits (pors alimentàries, pors en la cura de la salut, etc.); i en conseqüència amb el desenvolupament de determinades pràctiques per mantenir, suposadament, una “qualitat de vida” que ens farà sentir triomfants i feliços.

D'altra banda, aquesta negligència de les emocions i sentiments més vinculatoris (confiança, plaer-alegria, curiositat, coneixement, etc.)  sembla encarnar-se amb força renovada en el si de la societat actual, o en gran part d'ella, a través de conductes resignades, submises o d'assumpció, conscient o no, del sentit d'allò que ens han dit amb tanta insistència: “There is no alternative” (M. Thatcher es referia al neoliberalisme en un sentit global).

Davant aquest panorama, que és sistèmic, cal preguntar-se per les actituds i conductes de la gent, de les poblacions que sofreixen, comporten o assumeixen unes formes de “convivència” destructives, o si més no generadores de malestar, encara que de vegades la negació i les pròpies defenses ens facin fantasiar amb alguna cosa diferent. No per casualitat constatem, en els nostres entorns, un augment absurd del consum de psicofàrmacs, entre altres tipus de consums “anestèsics”.

Distingiré, grosso modo, tres grans actituds i conductes socials, no com a compartiments estancs sinó en freqüència solapats i convivint.

Una part de la població assumeix i es fa seves aquestes polítiques destructives (la corrupció, com sabem, no és cosa de pocs), identificant-se directament amb l'agressor o integrant-se en ell, en un esquema relacional que podem qualificar de sadomasoquista.

Una altra part de la població protesta i es rebel·la activament (ex. 15M, primaveres àrabs, etc.), elabora i articula alternatives que, encara que provisionalment derrotades, poden ser germen d'esperança, solidaritat i d'uns vincles més humans.

Finalment, una gran majoria conviu, comporta i colusiona amb la negligència vincular, amb la desvinculació i la ignorància de l'altre (ex. gran part de la població atorga el seu vot a polítics convictes i confessos de corrupció o simplement engalipadors), doncs les bambolines de l'aparent confortabilitat, l'adaptació a les pors socials i l'evitació dels sentiments d'exclusió són molt més atractius (en el sentit motivacional) que les dosis de sofriment que comporta tot canvi i la necessària tolerància d'una espera madurativa i reparadora del que encara no és possible.

L'atac a les emocions vinculatories, la interiorització (individual i grupal) de la negligència d'uns vincles madurs i integradors (solidaris) i del conseqüent malestar quotidià, més o menys conscient, té unes conseqüències evidents, just al costat, observables amb solament aixecar la vista o obrir el diari del dia.

Així per exemple, la polèmica “caça” de “burquinis” desfermada a la França[1] laica pot representar, entre altres aspectes, l'exclusió del diferent, la dissociació de la por i del malestar projectats en un col·lectiu fràgil.

El recent pànic a Platja d’Aro[2], en forma d'estampida pels carrers, generat per la tonteria d'uns turistes eufòrics, és com una clara interiorització d'unes pors persecutòries, convenientment inoculades.

I, què podem dir dels apassionats seguidors del profeta-Trump? Sembla que amplis i diversos grups comparteixen una actitud mental, encarnada en la fascinació per Trump,  basada en l'atac, l'hostilitat i en tot un festeig d'emocions primàries (ira, fàstic, por, pànic) i sentiments destructius (enveja, odi, menyspreu, etc.) cap als considerats “dolents”, operant sota una suposada lògica de l’“ull per ull”.

 

 

 

 

 

En un recent article[3]  sobre Donald J. Trump, G. Lakoff deia, “La gent està enutjada i ell parla a la seva ira” . És a dir, Trump es dirigeix a aquella gran majoria (amb especificitat USA) a la qual em referia anteriorment i ho expressa dient: “Aquests són els homes i dones oblidats del nostre país. La gent que treballa dur però que ja no té veu. JO SÓC LA VOSTRA VEU” (les majúscules estaven en la versió impresa del discurs distribuïda per la campanya de Trump)[4] .

Aquest menyspreu i atac directe a les relacions vinculació el podem visualitzar dramàticament en el fenomen dels refugiats i exclosos, que fugint de la misèria i la destrucció se'ls condemna a un gueto físic i mental, on el sofriment té unes clares conseqüències, no solament en la vida present de multitud de persones sinó també en la futures generacions.

Aquesta situació tan actual, dramàtica i trista com la que més, traumatitza terriblement la vida d'homes i dones, de famílies senceres i, el més greu encara, traumatitza a milers d’infants, potser per a tota la vida, en afectar els primers vincles bàsics per al seu desenvolupament emocional i social.

Entre altres aspectes, aquest atac posa en relleu, almenys, tres conseqüències greus per als subjectes sofrents: la creació d’un caldo de cultiu per a l'emergència d'emocions i sentiments desestructurants (ressentiment, odi, enveja, ira, desconfiança, desesperança, etc.); la dificultat per a l'elaboració del dol i la seva reparació (mirall de la desmemoria recent de les democràcies liberals i també de la seva incapacitat, o la de no pocs col·lectius, per elaborar els seus propis traumes, com són els milions de morts en els camps nazis, el genocidi i oblit pertinaç del franquisme i els seus hereus, etc.); i finalment, la pervivència i transmissió intergeneracional dels traumes, aspecte aquest cada vegada més conegut[5] .                                                                                                                                                                                    

Vull insistir en la dimensió o visió grupal de tot l'anterior. Avui sabem bé que cadascun de nosaltres, com a subjectes individuals, ens construïm en un marc relacional, grupal, ambiental-cultural, és a dir, els vincles amb els altres i el grup són “locus nascendi del subjecte” (J. Moreno), són “matriu modeladora del psiquisme” (Foulkes). El grup és instituïdor del subjecte i alhora aquest és instituïdor del grup. El grup o els grups són instàncies de mediació, articulació i vincle entre allò social i el subjecte, espais de construcció de necessitats, fantasies, tasques conscients i inconscients.

En aquest sentit, perquè les estratègies destructives dels millors vincles socials apareguin i es desenvolupin com a repetició, necessiten d'un context favorable que, a la meva manera de veure, J.L. Tizón caracteritza molt encertadament com a Organització social (psicopatològica) perversa.

Diu Tizón[6] : “la importància del fetitxisme, de les diverses formes exagerades d'agressió intraespecífica, la defensa ideològica que es fa (amb els nostres fons) d'aquests ‘excel·lents sistemes polítics’ i ‘formes de transició’, les capacitats d’ ‘entrar en la ment’ i (el cos) de l'altre amb plaer o fruïció en aquesta entrada no acceptada, l'elecció fins i tot com a presidents dels països més poderosos de la Terra de dos espies o directius d'espies (Bush i Putin), què una altra cosa poden fer-nos pensar sinó en l'organització perversa de la relació? Que és una defensa contra la psicosi, no ho oblidem. Com les defenses obsessives, per descomptat. Però una defensa bastant primitiva, parcial i perillosa per al desenvolupament de l'individu i de l'espècie. El control pervers com a defensa contra la persecució i el caos...”

I contínua dient: “Solament així pot explicar-se la baixa capacitat de reacció de les poblacions europees...la por està niada profundament en les nostres relacions personals, socials i, per descomptat, ha encunyat el nostre sistema nerviós, produint fins i tot límits biològics per a l'ús de la llibertat (que sempre significa afrontar la por). Tot això no pot aguantar-se si no és en un mitjà social molt dominat també per la perversió o el terror psicòtic.”

Com deia anteriorment, la construcció del subjecte i els seus vincles es realitza a través de l'espai grupal (des dels petits grups, com la família, als grans grups, inclòs els grans col·lectius socials de tot tipus), en un sense fi d'interaccions i introjeccions que ens constitueixen com a subjectes socials i que conformen cultures i mentalitats grupals, de diferent nivell, naturalesa o grandària. En aquestes interaccions les dinàmiques inconscients solen ser prevalents, fins i tot quan pugui semblar que estan estructurades amb unes lògiques o discursos racionals (ex. un partit polític, una institució, etc.). Una altra cosa és la dificultat que tenim de mirar des d'una visió grupal o reconèixer-nos com a subjectes portadors del que és grupal (fantasies, il·lusions, etc.).

Així, a tot espai grupal es conforma un estat mental homogeni i compartit, generat a través de les identificacions projectives mútues, d'on emergeix una adhesió inconscient a les fantasies i mites propis de cada grup. De tal forma, en la vida de cada grup existeix una experiència emocional, primària, universal i inconscient, que es contraposa o correlaciona amb l'objectiu o tasca que aquest grup es proposa portar a terme (aquestes diferents mentalitats i dinàmiques del grup, Bion[7]  les va teoritzar com a “Grup de Supòsit Bàsic”  i “Grup de Treball”).

Tot això fins fa poc eren conjectures, constructes o teories psicològiques (no per això menys científiques, si ho mirem des de l'òptica de les teories dels sistemes complexos i no lineals) basades en la clínica i l'experiència, però en els últims anys, des de l'òptica de l'experimentació neurocientifica, es constata també que per ex. els conflictes socials poden ser desencadenants de traumes no solament mentals sinó somàtics i que la simple interacció amb l'extern modifica la nostra estructura i funcionalisme cerebral.

Em refereixo, per exemple, a recerques que correlacionen les carències i traumes socials i determinades afectacions de l'escorça cerebral (Hubel, 1967); treballs que evidencien que el desenvolupament cortical és extremadament sensible als estímuls externs (MIT, 2002); o els estudis sobre la plasticitat neuronal i la memòria (Kandel, 2005).

En aquest sentit podem pensar l'ampli impacte que tenen i tindran, sobre els subjectes, els vincles i els grups socials respectius,  la massacres i genocidi del poble sirià o la duradora catàstrofe dels refugiats i deportats que passegen per Europa, quant als efectes traumàtics (físics i mentals) presents i els transmesos entre generacions.

Probablement, com sabem per l'experiència de “la nostra Guerra Civil” o altres experiències, entre els refugiats i deportats s’instal·larà com a grup, o millor dit s'instituirà, el que V. Volkan anomena com a “trauma escollit” ( i conseqüents duels paranoides, negacions, etc.), repetit generació rere de generació, perquè les ansietats persecutòries hauran envaït la vida mental i la vida social (Tizón, 2013), si no som (qüestió sistèmica) capaços d'elaborar i reparar aquest trauma i dol col·lectiu.

Finalment, com a conjectura, entenc que en les actuals societats tardocapitalistas, “liquides” i consumistes, semblen existir, ostensiblement, unes potents dinàmiques inconscients grupals que oscil·len entre uns comportaments “abstrets” i uns comportaments “fusionals” (I. Hopper, 2003, parlava de In-cohesió/massificació), entre altres dinamismes ja assenyalats. 

El comportament “abstret”, es tractaria d'un narcisisme social, aparentment no-grupal, associat a un complex fantasiós i defensiu, que davant les ansietats i turbulències intolerables els subjectes s'encapsularien en si mateixos. Pensem per exemple en els molts subjectes que passegen pels nostres carrers adherits, com a pròtesi, a un smartphone, o millor, l'escena recognoscible d'una parella asseguts cara a cara embadalits amb la seva respectiva “coseta”; situacions de shopping en un centre comercial, com a oci d'un dissabte a la tarda; probablement part dels actes de consum actuals i la seva voracitat implícita (intenses motivacions d'incorporació, possessió, etc.), també ho il·lustrin ( F. Dogana,1980, ho anomenava “perversió consumidora”); etc.

  

El comportament “fusional”, seria un estat mental de narcisisme fusional en el qual fantasiosament un formaria part, passivament, d'un tot idealitzat, omnipotent i carismàtic. Per exemple, hem vist que Trump apel·lava als oblidats, majoria silenciosa, dient “Jo sóc la vostra veu”; aquesta dinàmica “fusional” podem veure-la també en el seguidisme cec i mortífer dels jihadistes i paradoxalment en certs grups (extremes i noves dretes europees, etc.) que diuen combatre’ls; podem trobar també elements de resposta “fusional” en els automatismes mobilitzats per la introjecció massiva de la por; etc.

Ambdues dinàmiques (“fusional” i “abstreta”) tenen en comú, en major o menor intensitat, l’elusió del pensament i el minvament de les capacitats d’elaboració, al costat d'una regressió grupal i reaccions de negació, dissociació i projecció. Així, davant les catàstrofes socials actuals i situacions viscudes com a amenaçadores i pertorbadores, davant la incertesa, desassossec i acceleració quotidianes aquestes dinàmiques mentals actuen com a acomodació defensiva i negligent, oscil·lant d'una a una altra posició i vinculant als subjectes i grups a la repetició i el no-canvi. Com ja he assenyalat, aquests estats mentals grupals s'intercalen amb uns altres, que obvio comentar.

En les societats actuals és com si necessitéssim activar contínuament els nostres sistemes defensius, individuals i grupals. En aquesta línia, Z. Bauman[8]  assenyala que la nostra societat, essent la més segura de tots els temps (sistemes de seguretat de tot tipus, lleis, presons plenes de gent, etc.), també és la més poruga i O. Beck[9]  la caracteritza com a societat dels riscos.

En fi, si el sistema de vida actual (creació col·lectiva i sistèmica, no ho oblidem!) ataca, quan no destrueix, els vincles afectius bàsics i altres vincles de caràcter positiu, imposant a la vegada el seu poder, les seves crisis, les seves guerres i malestars de tot tipus, queda per veure, sobretot pel que fa al vincle-grupal, fins a on pot arribar la nostra capacitat de resistència i compromís amb el pensament, la reparació emocional i la solidaritat.

   

 

 

Marcel Cirera                                                                              Agost, 2016

 

 

[1] El dia 26.8.18 la justícia francesa suspèn la prohibició del burkini, http://www.lavanguardia.com/internacional/20160826/404209624500/justicia-francesa-suspende-prohibicion-burkini.html , però certs municipis i part de la societat francesa desoïen la prohibició.

[2] http://www.elmundo.es/cataluna/2016/08/02/57a11384ca4741a71d8b456c.html

[3] https://georgelakoff.com/2016/07/23/understanding-trump-2/

[4] http://prospect.org/article/trump%E2%80%99s-appeal-forgotten-man

[5] Mi he referit en l’article “Memoria y transmisión intergeneracional del trauma”, http://insightsneuromarketing.blogspot.com.es/2016/08/memoria-y-transmision-intergeneracional.html

[6] J.L. Tizón, La insoportable venalidad del mal. Temas de psicoanálisis, Núm. 6 Julio 2013 y “Psicopatología del poder”, Herder Editorial, 2015

[7] Bion, W.R. “Experiencias en grupos”, Paidós 1980

[8] Bauman, Z. “Miedo liquido”, Paidós, 2007

[9] Beck, U. “La sociedad del riesgo”, Paidós 1998

.......................................................................................................................................................................................................................

El  desenvolupament  de  les  persones  en  el  dinamisme social.

Una revisió de l’obra “Què passa als grups” (R. D. Hinshelwood) des de la filosofia moral i la teoria social.

 

Com se sap en psicoanàlisi, el flux transferencial és el que possibilita les relacions personals i grupals. Penetrant en aquest concepte des de la mateixa teoria psicoanalítica, podem comprendre’l com una propietat adaptativa entre el món intern de l’individu i l’extern, que es basa en la projecció de l’objecte intern al corresponent extern i la posterior introjecció dels elements definicionals abstrets de la resposta d’aquest objecte extern, el que, donant-­‐se amb un marge de variació entre el que s’ha projectat i el que s’introjecta a partir de la resposta de l’objecte extern, permet una adaptació de l’individu respecte als altres i a l’entorn en general mitjançant la constant adaptació del seu món intern a les exigències de l’extern (el principi de realitat de Freud). Cal afegir la importància del concepte de dramatització, que implica l’actuació conductual de les projeccions, de tal manera que, sense una consciència ni una concepció racional del que passa, les projeccions són transferències que l’interlocutor introjecta també directament, sense una verbalització que permeti elaborar degudament els fets –sobre el concepte de consciència aplicat a aquest altre de dramatització, hi anirem aprofundint al llarg del text.

Tenint en compte aquests principis funcionals de la ment, passarem a examinar alguns fenòmens de les relacions grupals exposats per Hinshelwood a l’obra en la que es basa aquest article i de modalitats relacionals socials, a fi d’intentar comprendre les relacions humanes des de diverses perspectives analítiques i interpretatives.

 

En el segon capítol, Hinshelwood planteja el concepte de mutació d’hostilitats (p.29), en el que hi planteja, dins de l’àmbit de les organitzacions de salut mental, sis formes de relació projectiva, algunes de les quals crec important descriure breument, a fi d’estudiar-­‐les com a formes de relació social molt usuals en tots els àmbits de convivència:

-­‐ En el cas a, la plantilla és acusada de tirana per part d’alguns pacients que se senten excessivament pressionats pels membres d’aquesta.

En aquest cas, sembla que la sensació de desorientació general va generar una ansietat persecutòria en els pacients, una dels quals va dramatitzar aquesta desorientació parlant desenfrenadament i sense direccionalitat, mostrant-­‐se insistent i irremeiablement desconsolada.

Inicialment, el que podem observar és com la desorientació de les persones afectades patològicament pren molta força en el món intern d’aquestes quan en reconeixen el més mínim símptoma en l’equip terapèutic, del que n’esperen una funció materna d’adequada contenció i una contratransferència que faciliti la deguda elaboració dels conflictes (la funció alfa de Bion). La desorientació de la plantilla, doncs, genera una petició insistent i pretensiosament instisfacible – que és un mode radical d’insistència-­‐ en la pacient que més por té precisament de la manca d’ordre en un entorn en el que hi espera veure el sosteniment estructurant del seu fràgil i desestructurat món intern, com el bebè que plora desconsoladament i desespera a la mare incapaç de contenir i retornar aquestes peticions a fi de facilitar al nadó una elaboració de la circumstància.

 

Què dir-­‐ne d’aquest tipus de situació en l’àmbit social en general? I sota avaluació ètica?

 

La situació social i política que vivim és ben anàloga a la d’aquest desànim general i actitud projectiva per part de la població, així com de la manca de capacitat de contenció per part del poder polític, el que resulta en una situació desesperant de desorientació general, en la que no hi ha cap mena d’elaboració dels fets.

Una població desfavorida que, al llarg del temps de bonança ha anat desenvolupant una dependència de l’Estat, qui un mal dia, de cop i volta, la descuida i la castiga.

L’actitud projectiva regna en la nostra circumstància social, en la que la manca de responsabilitat social, de la que hi participa una gran part de la població, és projectada entre sectors que falten a aquesta responsabilitat per igual, si bé de maneres diferents, ja sigui evadint impostos, buscant el benefici econòmic més fàcil, procurant-­‐se una vida sense esforç o, directament, exercint la més plena corrupció sota l’emblema de la bandera nacional.

 

Tornant al text de Hinshelwood, podem veure una altra forma d’hostilitat ben habitual, com és la que en el llibre figura com a d, pacients i plantilla contra un cap de turc. En aquesta modalitat –i tal com ho observa Hinshelwood-­‐, en les ocasions en les que el cap de turc compleix amb el seu paper com a tal, sembla que hi ha en aquest una capacitat de contenció inconscient que facilita la dramatització, ja que dona la resposta adequada a les projeccions del conjunt del grup, el que implica el fet que, encara que patològicament, necessita introjectar el que se li està projectant. Aquesta modalitat de projecció d’hostilitats, doncs, crea una estructura dramatitzant que, pel precís fet de l’equilibri tensional que genera en la correspondència entre les necessitats projectives del grup i les introjectives del cap de turc, resulta sostenible i per tant constitueix una trava pel sorgiment de la necessitat de canvi que pogués incitar a la verbalització i, per tant, a la deguda elaboració terapèutica.

Aprofundint en aquest fenomen des de la teoria del coneixement, sembla que hi ha elements en el món intern que qui els projecta els pot necessitar materialitzar per diversos motius. Un d’ells la necessitat de reformular la relació de posicions obtenint-­‐ne una dominant al tenir ara el conflicte situat fora i en front d’ell, en lloc de ser dominat pel conflicte quan aquest és al seu interior. Un altre pot ser la necessitat de crear un món extern amb els conflictes del món intern de qui els projecta, a fi d’apaivagar les ansietats persecutòries –i inclús catastròfiques-­‐ que li generen les excessives diferències entre la realitat i el seu món intern, cada cop majors al no haver-­‐hi una actitud d’elaboració i, per tant, també cada cop més difícils d’assimilar mitjançant la necessitada però inexistent elaboració adaptativa.

No obstant, tot i que aquest fenomen de la projecció pugui ser fruit d’un estat patològic, necessita d’elements de l’entorn que puguin donar una mínima consistència o sentit de la realitat a la fantasia projectada, i un individu o col·∙lectiu que, també per conflictes interns, necessiti introjectar allò que se li projecta, proporciona aquesta consistència. En aquest cas, doncs, l’escenari per dramatitzar és del més adequat.

El que resultarà d’aquesta dramatització “sostenible” serà el que en Hinshelwood en denomina una deriva de la tasca, és a dir, que es dedica l’esforç i la contraposició-­‐ complementació d’opinions en una labor desviada de la necessària per elaborar els conflictes que realment donen motiu a la teràpia que s’intenta portar a cap; també en paraules de Hinshelwood, seria una defensa col·∙lectiva (p.62) basada en el desplaçament.

 

Situant-­‐nos ara en la perspectiva social en general, podem veure avui dia moltes maneres de derivació de la tasca en els esforços per l’avenç i la resolució de problemes socials. És destacable el creixement de la ultradreta en alguns països occidentals, una ultradreta que acostuma a fonamentar la problemàtica social en el racisme, el que és una clara prova de que, en front a la complexitat que presenta la definició dels problemes econòmics i culturals a través d’un anàlisi racional i casuístic, en el que les causes podrien anar des de l’evasió d’impostos de molts empresaris a un mal us dels serveis públics que fan moltes persones, se selecciona un col·∙lectiu fàcil de reconèixer i definir i s’hi desplacen totes les causes dels problemes socials.

El mencionat anàlisi rigorós que s’hauria de dur a terme en una elaboració adequada dels problemes socials genera ansietats persecutòries, ja que si es busquen les causes en conductes inadequades de persones comuns, un mateix pot ser en alguna mesura o aspecte inculpat. Per exemple, qui rebutgi l’especulació haurà de guardar-­‐se de no estar cobrant cap lloguer, o qui condemni el diner negre de molts polítics a paradisos fiscals haurà de guardar-­‐se de fer facturetes en negre com a autònom o pagar-­‐ne en negre com a client per estalviar l’IVA. En una problemàtica tant complexa, en la que molt bona part de la població hi està en alguna mesura o aspecte implicada, esdevé interessant una projecció de tots els mals en algun col·∙lectiu fàcilment distingible i del que el crític se’n pugui demostrar no pertanyent amb facilitat i seguretat, i la immigració, que parla un idioma o dialecte clarament diferenciable, que té un color de pell a simple vista detectable com a diferent, etc. constitueix un objectiu molt adequat per aquestes projeccions.

Per altre banda, poden haver col·∙lectius als qui aquestes projeccions els permetin reforçar la seva identitat, facilitant això una introjecció d’aquesta culpa, que concedeix indirectament la posició de víctima que s’ha d’enfortir pel seu cantó per protegir-­‐se de la desgraciada posició que pateix. Evidentment, com ja hem mencionat en línies anteriors, l’objecte de les projeccions ha de complir en certa mesura o aspectes amb el que se li projecta, ja que sinó es tractaria d’un deliri paranoic. En l’exemple dels immigrants del que estem parlant, ha de ser cert que n’hi hagi que facin un ús indegut dels serveis socials, per exemple, per poder-­‐los projectar de manera absoluta tota la problemàtica dels serveis socials; del contrari, el principi de realitat podria resultar excessivament coartant i per tant ansiogen.

És el que Hinshelwood anomena polarització de rols (p.60)

En aquests casos, la integració d’aquests col·∙lectius marginats o assenyalats com a absoluts culpables –o en altres paraules, l’adequada elaboració dels problemes socials-­‐ es pot fer molt difícil , justament per l’equilibri de tensions que s’estructura en aquesta relació entre qui persegueix i qui és perseguit de la que hem parlat més amunt.

 

En el capítol 7, sobre el règim i l’individu, també hi trobem alguns punts molt interessants. El constitucionalista burocràtic (p.87) és un perfil que denota també una desorientació que pot implicar ansietat catastròfica pel fet de sentir, pel motiu que sigui, la seva integritat o el seu món intern fragmentats; però també pot donar-­‐se a causa d’ansietats persecutòries causades per un principi de realitat excessivament contrastant amb les projeccions de l’individu: una organització que és excessivament lluny de respondre concordantment a les projeccions de qui la dirigeix o en té cura, pot generar en  aquest  ansietats  que  el  portin  a  buscar  un  organitzador-­‐assessor  d’organització

 

impersonal, al que no se li pugui rebatre res ni pugui ser receptor de projeccions de culpa: la normativa.

En la normativa, l’orientador desorientat hi troba una eina que, tot i que tosca i sovint inadequadament, dota a la comunitat d’una mínima estructura definida.

 

Què dir-­‐ne d’aquesta postura en les actuals institucions de poder? Absurds enduriments d’algunes lleis, com és el cas de la llei mordassa, que en cap cas incideix en les verdaderes causes dels problemes socials, en són exemples ben il·∙lustratius. Si hi ha manifestacions de les que sovint en sorgeixen aldarulls, es busca la solució en collar fort les femelles de les lleis respectives a les manifestacions, en lloc de buscar el problema que causa aquestes manifestacions, que és, per exemple, la pobresa.

Els governants, desorientats davant d’una situació desbordant, en front a la qual no se’ls acut o són incapaços de plantejar i acceptar amb honestedat cap idea mínimament propera al que pogués ser una solució real, opten per establir normes que sufoquin aparentment els problemes reprimint les seves conseqüències, conseqüències com són les manifestacions, ja que l’abordament del problema social de la pobresa implica no tant una labor complicada com una simple autocrítica per part dels governants, que resulta ansiògena al dirigent fracassat, embegut en un profund egoisme segurament fruit, en bona mesura, de la mateixa manca d’integritat de la que se’n segueix la seva manca de diligència com a governant.

 

Més endavant, en el tema 9, hi trobem un concepte també molt dilucidant respecte a la problemàtica social actual: la terapeutització (p.103), que és un altre modalitat de la deriva de la tasca.

És ben sabut en l’àmbit de les teràpies grupals, que el grup –tant l’equip terapèutic com els pacients-­‐ ha de permetre el sorgiment dels problemes per la pròpia rellevància d’aquests en relació al conjunt grupal, i que una incidència excessiva o deliberadament centrada en un individu en base a l’argument justificant dels seus trets patològics, pot ser tant ansiogen per aquest com desviant de la verdadera tasca terapèutica del grup en general.

Com he exposat al principi de l’article respecte a les relacions entre col·∙lectius, l’actitud projectiva esdevé especialment problemàtica quan l’objecte de la projecció es troba en certa manera còmode amb aquesta, doncs es genera aquell equilibri tensional que, per la seva estructura en certs aspectes sòlida, serà difícil de desfer per poder seguir amb un procés terapèutic adequat.

Hinshelwood ens diu que “quan es refugien en un rol ressentit de persona abandonada, la plantilla té la temptació de continuar, amb més insistència, en el rol de la persona que ajuda”, el que implica que aquesta deriva de la tasca pot constituir un refugi en que amagar-­‐se dels verdaders conflictes a elaborar. Es tracta de problematizar en excés un conflicte o element conflictiu per tal de desplaçar-­‐hi la problematicitat general del grup  i evitar així un incòmode i laboriós sorgiment clar i explícit d’aquesta.

 

En la nostra actual situació socio-­‐política, en tenim un clar exemple –d’entre molts altres de base similar-­‐ en la gestió de la sanitat pública, en la que s’hi retalla constantment el pressupost amb l’argument de que és deficitària i té problemes de mala gestió. Un treball centrat en aquests conceptes solapa el fet de que la sanitat pública no hi és per a ésser directament rentable, que tenim un dels millors sistemes de sanitat

 

pública d’Europa i que, si de les fortunes donades a entitats bancàries i empreses precisament de dubtosa rendibilitat – quan aquestes sí hi són per ser directament rentables i la seva supervivència ha de venir garantida per aquesta virtut-­‐, el Govern n’hagués donat una ínfima part a la sanitat, aquesta s’hauria mantingut perfectament sense retallades. Posar aquest assumpte pressupostari amb claredat sobre la taula implicaria l’anàlisi i la posterior elaboració de problemes reals que el poder no vol que es tractin ni es discuteixin, ja que li resulten comprometedors.

La solució que troben, doncs, és centrar l’atenció en un problema ben secundari, avocant-­‐hi la seva labor i oferint, així, la imatge d’un Govern ben ocupat en els problemes socials, de la mateixa manera que el grup terapèutic centrat en un conflicte d’un dels integrants, treballant-­‐t’hi de valent i evitant així l’explicitació i l’elaboració d’altres conflictes potser més rellevants però també més ansiògens per al grup en general o per a qui exerceix la terapeutització.

 

En el tema 11, sobre moral i desmoralització, Hinshelwood analitza la imbricació que hi ha entre l’estat emocional del grup o col·∙lectiu en general i el de cada un dels seus integrants en particular.

En els grups terapèutics, precisament per la freqüent fragilitat jòica dels seus integrants, els canvis d’estat d’ànim general solen ser molt acusats per alguns pacients, el que, retroalimentativament, contribueix a una major desestabilització i una conseqüent desmoralització del grup en general, que sovint, a la desesperada, tractarà de trobar algun fonament mínimament sòlid –sigui o no prou adequat-­‐ en el que agafar-­‐se per prosseguir amb la seva tasca, el que pot resultar, especialment en el cas de no ser prou adequat, en una deriva de la tasca.

Sovint, els integrants es reclouen i tendeixen a intentar treballar per a ells mateixos unilateralment, i quan això, evidentment, no dona resultat, projecten la seva desorientació a la institució o a l’equip terapèutic adoptant una posició molt oral, en la que la conducta dominant és la demanda continuada. Aquí, en una posició esquizo-­‐ paranoide, molts membres s’aferraran fort a la institució o al grup que al mateix temps pressionen i desqualifiquen.

 

En el context socio-­‐polític actual hi veiem també aquests tipus de relacions desorientadores que, al decebre al votant, impliquen degradacions en els partits, els quals, a la desesperada, tracten de buscar nous arguments per convèncer a un públic cada cop més escèptic i menys implicat en la causa política.

La cada cop més freqüent i explícita presencia de socialistes milionaris i corromputs, de conservadors amb comptabilitat “b” i aficions xarones, d’arguments contradictoris i manca de correspondència entre propostes i fets, etc. han fet sorgir nous partits que han dividit a l’electorat, creant una situació encara més complicada que l’anterior, amb més incerteses, al temps que surten més i més casos de corrupció i aquest ampli catàleg de partits mostra no tenir les idees mínimament clares, en el moment en que es fan propostes de pacte d’allò més increïblement controvertit a nivell ideològic.

El votant, ja prou desorientat, comença a veure a més l’agreujant possibilitat de que el seu vot acabi servint per recolzar a un partit incompatible amb els seus ideals.

Tot aquest entramat de complicacions ètiques, organitzatives i ideològiques és el que genera aquest ambient social general de decepció, desorientació i desídia que per res contribueix a avançar cap a una situació més estable i satisfactòria.

 

Hinshelwood, molt encertadament, proposa els dos conceptes clau pel bon funcionament del grup: integritat i eficàcia (p.120-­‐121), la fallada dels quals serà un factor de desestabilització. L’esquema que ens proposa al respecte constitueix una sil·∙logística circular en la que el dubte i el sentiment de fracàs generen una recerca per a l’èxit omnipotent, que porta, per la desviació d’una verdadera tasca d’elaboració, a més fracàs, el que condueix a la desmoralització, que retorna al punt d’inici, que és el de dubte i sentiment de fracàs.

Hinshelwood proposa esquemes funcionals similars amb conceptes més concrets referents a diverses vies de desmoralització, però, en definitiva, ens parla del parany de la desmoralització (p.136) com a fonament de la complexitat d’aquesta situació, que és molt difícil de revertir precisament pel caràcter circular i retroalimentant dels factors desmoralitzadors.

No obstant, no hem d’oblidar que, al cap i a la fi, es tracta d’una situació conflictiva, i que el que dona sentit a l’existència dels grups terapèutics són les situacions conflictives. Per tant, l’avenç , tot i que sigui complicat i interferit de mil maneres per actituds projectives, demandes desviades o derives de la tasca en general, hauria de donar-­‐se necessàriament.

 

En el tema 14, Hinshelwood ens parla dels capricis de la barrera, que impliquen una àmplia diversitat de modalitats de segregacions internes entre personal terapèutic del grup, personal administratiu, personal extern de l’hospital i pacients, però també entre subgrups i coalicions entre membres de varis dels sectors assenyalats.

Una vegada més, l’actitud projectiva i la dramatització busquen formar estructures en les que els objectes de les projeccions compleixin en una mesura adequada amb les exigències de les mateixes, a fi de poder dotar de certa sostenibilitat aquestes dramatitzacions.

Respecte a la fragilitat de la integritat del grup, Hinshelwood, analitzant un exemple d’un grup d’estudiants que havent començat un treball terapèutic de grup amb bon peu acabà fragmentat, tracta d’explicar com la integritat, tot i que es mostri en aparença, pot ser molt més fràgil del que sembli si no gaudeix d’una solidesa aconseguida amb temps de dedicació a l’establiment de vincles afectius prou ben fonamentats i autèntics.

 

En els temps d’inestabilitat que travessa avui dia la nostra societat, podem veure com el benestar social que havíem aconseguit en temps de bonança no estava, en molts aspectes, ben consolidat, doncs quan la situació ha donat la volta, la fragmentació, en molts aspectes, de la societat ha esdevingut amb facilitat. Potser el benestar i l’ambient de respecte i consideració mútua que es respirava abans de que vinguessin mals temps era merament aparent i fonamentat en un vincle establert gràcies a les facilitats que concedia la favorable situació general, però no en una autèntica i ben madurada solidaritat i consciència social.

Aquella societat ben avinguda en l’abundància, quan han vingut mals temps, s’ha vist avocada a tractes rígids i abusius per part del poder i al debilitament de la consciència social per part també del poble; el que Hinshelwood defineix com la comunitat trencada (p.189).

Respecte al parany de la desmoralització, Hinshelwood també exposa que, en una comunitat desestabilitzada, ha d’haver-­‐hi algun element (la dimensió f (p.203-­‐212) de  la

 

que parla al capítol 18) que, incidint des de fora de l’estructura que manté la fragmentació, pugui facilitar noves vies d’integració al no estar tant subjecte a aquesta estructura.

Una propietat clau per l’emergència d’aquesta dimensió f és la capacitat de verbalització, doncs, en paraules de Hinshelwood, “els sistemes de projecció de la comunitat fràgil són, per als individus, els camins de fugida dels seus temors més angoixants” (p.211), donat que la projecció és precisament la via de la dramatització, i serà mitjançant la verbalització que es podrà explicitar i elaborar la dramatització terapèuticament.

En el capítol 19, Hinshelwood ens parla del valor de la personalitat de la comunitat com a continent, i ho relaciona amb la funció alfa proposada per Bion, que és la capacitat de la mare per contenir adequadament les projeccions del seu nadó i poder respondre també amb adequació a les necessitats explicitades per aquest mitjançant les seves projeccions.

 

En la situació social que travessem, precisament s’evidencia el distanciament i la manca de comprensió tant entre diversos sectors socials com entre el el poder i el poble. Sembla que la connexió i la vinculació és ben lluny de ser la que hauria per poder elaborar degudament els conflictes i tractar de sortir de la problemàtica situació que vivim.

Per acabar, em sembla destacable el fragment en el que Hinshelwood diu que “cada individu du amb ell, a qualsevol organització, el seu món intern de conflictes i relacions. Cap grup, sigui quina sigui la seva grandària, no és en realitat més que la integració dels mons interns que el componen” (p.241).

Bé, cal dir que, tret de en àmbits concrets, no sembla que la nostra societat ostenti una integració entre els diversos móns interns que la componen, sinó que, entre grups i subgrups de diverses menes, hi ha molt sovint una conducta reclusiva. Sembla que regna un campi qui pugui, una defensa unilateral dels interessos propis que dificulta molt un diàleg genuí que permeti elaborar els conflictes de la situació. Una actitud de projecció mútua genera una relació de tensions que manté aquesta situació caòtica i aquesta sensació de constant decepció.

Quines siguin les possibles vies de solució en front a aquesta problemàtica social tant laberíntica es una qüestió que s’enfila a alts nivells de complexitat, ja que la societat en general és, evidentment, molt més àmplia i diversa que un grup de teràpia o una institució de salut mental, hi intervenen molts més factors i les possibles vies de solució tenen en vers moltes més i més enrevessades traves.

Vivim en temps complicadíssims pel que fa a l’ambient i l’evolució socials. Les teoritzacions al respecte són igualment molt complexes i juguen amb la desavantatge de que la enorme sofisticació d’aquesta problemàtica social excedeix enormement les eines teòriques amb les que es tracti d’abordar aquesta.

No obstant, igual que en les oscil·∙lacions en la integració dels grups terapèutics de les que Hinshelwood parla seguint a Rapoport (p.192), sembla que tot caos, quan més caòtic és, més susceptible és a la incidència de nous elements organitzatius, així com oposadament els ordres, quant més rígids, també són més susceptibles a la interferència d’elements desorganitzadors, i aquest principi d’oscil·∙lació és el que ens pot donar certa esperança respecte a la caòtica situació social que travessem.

 

Francesc Coloma Molina                                                                      12 de juny de 2016

 

 

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES:

 

-­‐ Què passa als grups. La psicoanàlisi, l’individu i la comunitat. R. D. Hinshelwood (1987). Xoroi edicions (2014).

Com és de suposar en el títol de l’article, les citacions de pàgines fan totes referència a aquesta obra.

 

-­‐ Elementos de Psicoanálisis. W. R. Bion (1963). Ed. Horme-­‐Paidós (2003).

Les dinàmiques i conflictes en els grans grups. L'exemple Catalunya-Espanya.

 

 

Sembla difícil que quan hom està en mig d'una batalla pugui pensar, cosa que fàcilment també podem reconèixer quotidianament en multitud de conflictes socials de tot tipus, des de la guerra o genocidi sirià fins a la diversitat de conflictes que s'han anat desenvolupant recentment a Europa com a conseqüència de la crisi, ja que, de fet, prevalen les actituds i conductes més primitives que podem trobar en els grups humans.

 

M'estic referint als grans grups humans, com a grans col·lectius de milers o milions de persones que d'una manera o d'una altra tenen i comparteixen uns senyals, símbols, estereotips i història que els diferencien i amb els quals s'identifiquen (per ex. els alemanys, els musulmans, els catòlics, els seguidors o socis del Barça, etc.), que sovint proporcionen autoestima i, de vegades, fins i tot plaer. Certament són grups més o menys heterogenis en el seu si, que estan dotats, en major o menor grau, d'unes formes d'organització, unes estructures de poder i uns lideratges.

 

Quan aquests grans grups entren en conflicte, en tot cas, el que apareix com a dominant són unes formes de pensament escindit i desintegrat, una dissociació entre bons i dolents (òbviament depenent de l'òptica des de la qual es miri), la negació i la projecció, que actuen com a defenses col·lectives predominants en les relacions establertes. De fons, aquest és el seu modus operandi, més enllà dels discursos perifèrics que s'estructuren en forma de narracions més o menys elaborades, que poden agafar el caire de debat polític, religiós o futbolístic entre posicions encontrades, que es renova i perviu en el temps, a partir d'uns moments determinats.

 

Podem trobar multitud d'exemples històrics i presents. En l'actualitat contemporània un dels enfrontaments que exemplifica millor el que estic dient es el conflicte israelià–palestí, amb una ja llarga història de sofriments i hostilitats sagnants.

 

Aquestes dinàmiques socials es donen en un context històric determinat i habitualment van més enllà d'una situació puntual, es a dir, tenen una més o menys llarga pervivència en l'esdevenir de certes societats.

 

Essent així, no cal insistir massa que estan ubicats en unes situacions polítiques i de poder especifiques, però aquestes dinàmiques socials dels grans grups, com dèiem, varien segons el moment, les correlacions de força i lideratges polítics (ex. pensem en el referit conflicte entre palestins i israelians, i les figures d'Arafat i S. Peres o l'època de A. Sharon , les intifades, etc.), però no es poden reduir a l'acció política convencional, sinó mes aviat que són interactius amb ella, allò polític sovint és un emergent del pols i d'aquestes vivències socials.

 

No cal dir que el poder mediàtic i els missatges de l'opinió públicada influeix en la percepció de les dinàmiques d'aquets grans grups, però tampoc ells en són generadors i originaris exclusius.

 

Sense anar més lluny, avui ens trobem entre nosaltres amb el conflicte Catalunya-Espanya, conflicte de dimensions creixents i, per més que un es posi una bena als ulls, quan se la treu o li treuen s'adona que continua creixent.

 

A la relació Catalunya-Espanya és aplicable tot el que he dit abans i actualment el que preval és aquella dissociació i negació a què em referia. Cada dia hi han més i més evidències d'unes actituds i comportaments, vehiculats pels polítics de torn, mitjans de comunicació i altres, que responen a lògiques primàries i fortament dissociades.

 

Fa uns dies Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, declarava "El govern espanyol tot el que fa, ho fa malament" i recentment el ministre de l'Interior d'Espanya, J. Fernández Diaz deia que a Catalunya "se está contaminando la convivencia" i s'està produint una "quiebra social, familiar" i afegia que els de Mas (el President de la Generalitat) estan fracturant la societat catalana fins al punt que aquests Nadals ha pogut comprovar que hi ha famílies o amics que han optat per a no reunir-se.

 

I, mentre determinats dirigents del sobiranisme català defensen la celebració del referèndum i el dret a decidir, val a dir que amb el suport de les grans mobilitzacions d'una part important de la ciutadania de Catalunya, des del govern espanyol es nega un cop i un altre aquest dret i, a la vegada, diverses veus de dirigents polítics del PP i el PSOE plantegen una sortida utilitzant la "força de la llei", etc. etc.

 

Els exemples d'aquest conflicte, a través de la veu de molts polítics i també de gran part de l'establishment mediàtic, serien interminables, però tots tenen en comú, d'una manera o altra, l'absència d'un diàleg (paradoxalment en boca de tots) que es basi en l'acceptació de la diferència i de la possibilitat de visions encontrades, ja que la dinàmica de bons i dolents és la que s'imposa, com he referit anteriorment.

 

No és només un conflicte polític, ni només un conflicte de poder, és un conflicte de fons que té les seves arrels en diferents identitats col·lectives, amb diferents visions i també amb els seus estereotips i prejudicis, la qual cosa sembla difícil d'entendre per part de molts analistes i polítics honestos que, basant-se en el seu racionalisme il·lustrat, els dificulta entendre que els grups humans es mouen per altres paràmetres (per ex. les fantasies i narratives col·lectives, les defenses d'allò que se sent amenaçat, etc.) que no són la lògica racional.

 

En aquest sentit em sembla interessant assenyalar unes coincidències entre pensadors que plantegen visions diferents de les habituals i que provenen de diferents òptiques i procedències: L. Moreno, J. Fontana i V. Volkan.

 

Luis Moreno, doctorat en ciències polítiques i sociològiques per la Universitat d'Edimburg i membre del Consell Superior d'Investigacions Científiques diu en una entrevista (2.1.14., Edimburg):

 

" Sóc un tipus estrany... Sent madrileny, fa trenta anys ja vaig fer la tesi doctoral sobre els casos català i escocès, però llavors ningú no podia pensar que la situació es desenvoluparia així. De vegades no es veu, però la tesi ja plantejava que aquests processos latents són molt profunds, no són flor d'un dia ni d'un partit que vol el poder. No era un “ànec mort” com deia Thatcher." I continua més endavant " Espanya hauria d'entendre que Catalunya és un subjecte polític. Ho pot negar, dir que és el conjunt de la ciutadania espanyola com diu la Constitució, i també ho puc entendre, però no es pot mirar cap a l'altra banda amb tot el que està passant. El catalanisme ha estat guiat per les elits, però no és elitista, no està prefabricat ni és artificial."

 

Josep Fontana, historiador i actualment professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, va fer la lliçó inaugural del simposi «Espanya contra Catalunya. Una mirada històrica 1714-2014», que va aixecar molta polseguera en diferents àmbits polítics i mediàtics. Fontana diu en la seva conferència ("Espanya i Catalunya: tres-cents anys d’història"):

 

" Hi ha un aspecte concret que voldria destacar al final d’aquest breu resum d’una llarga trajectòria, i és que tot el que he volgut explicar, la continuïtat d’aquests tres-cents anys d’història, no es pot entendre si s’oblida que, per sota dels esdeveniments, i donant sentit a la seva trajectòria, circula un corrent poderós i profund de consciència col·lectiva que ens ha permès preservar la identitat i la llengua contra tots els intents de negar-les. Un corrent que de vegades pot semblar ocult, però que surt a la llum cada cop que cal enfrontar-se a un entrebanc.

 

He citat abans l’exemple dels milicians de 1841 i de la seva afirmació de catalanitat, fruit d’una mena de saber popular que s’ha transmès d’una generació a l’altra. Jo mateix no dec pas els primers elements de la meva consciència a l’escola, que era en els meus temps, als anys quaranta del segle passat, la del franquisme, on els cants i els crits oficials del règim eren una pràctica quotidiana, sinó que l’he rebuda de la meva pròpia família i de l’entorn ciutadà en què vivia, que han estat els transmissors d’aquesta herència de sentiments i de cultura. "

 

Vamik Volkan, doctor en medicina, docent i supervisor emèrit de l'Institut Psicoanalític de Wahsington i membre del Centre de Negociacions Internacionals fundat por Jimmy Carter, ha intervingut en multitud de tasques sobre conflictes ètnics i, sota els auspicis de l'ONU, en conversacions extraoficials entre representants de societats i pobles en conflicte. En un article titulat "Large-group Identity and Shared Prejudice" (2013) referint-se als grups grans diu:

 

" A les nostres vides rutinàries no estem especialment preocupats per la nostra identitat com a grup gran ... de la mateixa manera que normalment no estem preocupats per la nostra respiració".

 

I continua dient, que per un incident, o per causa "d'Altres", milers o milions de persones "comencen a estar disposats a fer alguna cosa per reparar-la, mantenir-la i protegir-la i, quan ho fan, sovint estan disposats a tolerar graus extrems de sadisme o masoquisme si consideren que això que fan els ajudarà a mantenir i protegir la identitat del seu grup gran "

 

En les tres referències citades es parla, al meu entendre, en termes de la identitat de grup, com un procés profund que dóna sentit de pertinença, un "nosaltres", i és sobre aquestes identitats amb els seus estereotips i prejudicis, benignes o hostils, sobre les que es construeixen i perviuen els conflictes grupals en els grups grans.

 

Certament és més difícil treballar amb aquests grans grups que amb grups o institucions més reduïts i delimitats, però amb el nou tipus de civilització que estem construint (TIC, nou tipus de globalització, etc.) i els conflictes que la travessen (noves formes migratòries massives, conflictes de representativitat, etc.), cal trobar i reforçar noves maneres de veure i treballar amb aquestes grans dinàmiques grupals, car els vells mètodes de governança i diplomàtics no acaben sent vies útils pel seu abordatge, doncs en gran mesura també són portantveus dels mateixos prejudicis i estereotips.

 

Val a dir-ho, calen dosis de coratge per part dels líders i les organitzacions implicades en aquests grans grups. De vegades, la por de perdre posicions guanyades, encara que doloroses, fa que es pensi que "ara no es el moment" i així anem mantenint el conflicte.

 

Hi han diferents experiències de treball en aquest sentit, tot i que minoritàries, que estan estudiant i treballant sobre el terreny (ciutats, conflictes, negociacions, etc.) des d'òptiques que intenten posar de manifest el que hi ha de latent, els sentiments i pensaments en gran mesura inconscients, les resistències i inèrcies, d'aquests grans grups dels quals tots, d'una manera o altre, en formem part.

 

L'experiència de treball en aquestes tasques ens ensenya que a mesura que cada grup es va fent més capaç de valorar l'altre, menys preocupat de ser acusat i per tant menys propens a culpar l'altre, es va fent més possible de pensar junts sobre les vies de millorament del conflicte.

 

Valentí Almirall, salvant distàncies de tot tipus (històriques, etc.) i les meves discrepàncies respecte a la seva visió, ens dóna un exemple de reflexió oberta en el seu llibre "Lo catalanisme (https://ca.wikisource.org/wiki/Categoria:Lo_catalanisme), publicat el 1886, quant es planteja (Cap.II "Lo caràcter castellà" i Cap.III "Lo caràcter català") el conflicte Catalunya-Espanya intentant entendre i explicar l'altre a partir de la seva valoració.

 

Cal mirar més enllà del prejudici, mirant d'altre manera , més integrada i menys dissociada.

 

 

Marcel Cirera                                                                                            Gener de 2014 

 

 

 

bottom of page